
Ernæring, sundhed og mad er i fokus hos Centralkøkkenet. Få indblik i hvordan der hver dag laves mad fra bunden til ca. 1.150 patienter. Det bliver til i alt ca. 1.380.000 måltider til indlagte og ambulante patienter hvert år. I de fire cafeer tilbereder vi mad til pårørende, gæster og medarbejdere på AUH.
Maden er en vigtig en del af patienternes behandling og af vores sundhed og velvære. Derfor skal den smage godt og indeholde de rigtige næringsstoffer.
Maden, der serveres på hospitalet, er planlagt og tilberedt med passion, omhu og stolthed af dedikerede "fagfolk" i Centralkøkkenet. Det er ernæringsassistenter, kokke, catere, smørrebrødsjomfruer, husassistenter, bagere, slagtere, økonomaer, professionsbachelorer, cand. scienter og diætister - i alt 150 medarbejdere.
I Centralkøkkenet tilberedes al mad fra bunden af friske råvarer. Vi bager brød og kager, vi snitter og sylter grøntsager laver pålæg, pesto, mayonnaise og marmelade. Vi steger friske fisk, koger fond, producerer varer i eget røgeri og meget mere. Friske og gode råvarer er fundamentet for at lave dejlig mad. I efteråret 2015 fik Centralkøkkenet det økologiske spisemærke i sølv. I dag er 74% af de fødevarer, som bruges i Centralkøkkenet, økologiske.
Når I kommer på besøg hos Centralkøkkenet vil Produktionsleder Annette Hoffmann Jensen vise jer rundt i køkkenet og fortælle om hvordan de laver maden, hvilke ernæringsmæssige overvejelser der ligger bag deres menuer og meget mere.
Hun fortæller også hvem de har ansat og hvilke uddannelser man skal have for at arbejde i Centralkøkkenet - det er både ernæringsassistenter, bagere og slagtere.
Man kan ikke drømme om noget man ikke kender! Mange erhverv er ikke synlige for børn og unge og de har ikke kendskab til det konkrete indhold i arbejdslivet.
Virksomhedsbesøg giver mulighed for at få indsigt i det konkrte indhold i forskellige jobs og hvilke forskellige job- og uddannelsesmuligheder der findes i en virksomhed. Det kan være med til at skabe grundlaget for et informeret og selvstændigt uddannelsesvalg for den enkelte - både efter grundskolen og senere i livet.
Virksomhedsbesøg er en del af skolens arbejde med Uddannelse & Job (timeløst emne fra 0.-9. klasse).
Når I som skole arbejder systematisk med Uddannelse & Job fra 0.-9. klasse, får eleverne mulighed for at undersøge og få konkrete erfaringer med et bredt udvalg af arbejde og uddannelse, med fag og brancher - det kan eleverne senere basere deres valg af uddannelse på.
Når I er på besøg i virksomheden:
- Vær opmærksom på de regler og retningslinjer, som gælder i virksomheden
- Hav respekt for dem som arbejder
- Husk at virksomheden bruger tid og ressourcer på at have jer på besøg
- Motiver eleverne til at stille spørgsmål og vær selv med til at stille spørgsmål
- Spørg evt. om I må tage billeder, som I kan brug i efterbehandlingen
For dig som lærer - hav de faglige briller på. Hvad oplever du i virksomheden, som kunne være relevant at bringe med ind i undervisningen - både i fagene og i det obligatoriske emne Uddannelse og Job.
Inden virksomhedsbesøget er det vigtigt, at du definerer hvad formålet med besøget er. Fortæl eleverne hvorfor de skal besøge virksomheden og hvad du forventer af dem.
Sammen skal I forberede jer på besøget:
- Undersøg den virksomhed, som I skal besøge
- Overvej og undersøg hvilke medarbejdere virksomheden har ansat
- Undersøg hvordan man uddanner sig til de forskellige jobfunktioner
- Forbered 4-5 spørgsmål, som I gerne vil have svar på i løbet af besøget - hent evt. inspiration her: På vej mod karrierekompetence
Begynd allerede efterbehandlingen af virksomhedsbesøget på vejen hjem (hvis det er muligt). Her kan I sagtens tage den uformelle snak om besøget.
Når I er tilbage på skolen kan I:
- Bruge refleksionspørgsmål til at sætte ord på, hvad I har fået ud af besøget - hent evt. inspiration her: På vej mod karrierekompetence
- Anvende jeres nye viden i undervisningen
- Skrive korte tekster eller statements med jeres oplevelser fra virksomhedsbesøget
- Skrive en kort evaluering og tak til virksomheden
Hvis I kommer mere end 15 elever bliver I delt i 2 grupper. Overvej evt. om klassen på forhånd skal deles på en bestemt måde.
Besøget varer ca. 1 1/2 time, hvor I kommer rundt i hele Centralkøkkenet, samt får et kort oplæg.
For at aftale virksomhedsbesøg hos Centralkøkkenet, kontakt:
Produktionsleder Annette Hoffmann Jensen på nedenstående mailadresse